Pieterpad : Proloog + Etappe 1 : Pieterburen – Winsum 7/8/2022

Gisteren maakten we de verre verplaasting naar het Noorden van Nederland. Vandaag begonnen we hier aan een nieuw wandelavontuur….het Pieterpad. Het Pieterpad is een lange afstands wandelpad in Nederland. Het loopt over één van de langst mogelijke afstanden in Nederland van het uiterste Noorden (het dorp Pieterburen ten Noorden van Groningen…in de buurt van de Waddenkust) naar het verste zuidpunt (de Sint-Pietersberg bij Maastricht). Het pad is ongeveer 500km lang. De organisatie rond het Pieterpad heeft dit lange afstandswandelpad opgedeeld in een proloog + 26 etappes. De etappes eindigen en beginnen in plaatsen die met het openbaar vervoer bereikbaar zijn.

We willen in de komende 2 weken het eerste deel van het Pieterpad (wat op de kaart hieronder is aangeduid met 9-1) volledig afwandelen. Het tweede deel (9-2) willen we volgende maand afwerken.

We verblijven in een B&B in Haren voor de eerste 6 dagen. We reden deze morgen vanuit Haren naar het Station van Winsum. Daar namen we de trein naar Baflo en met bus 68 bolden we vanuit Baflo naar Pieterburen. Op het Pieterplein in Pieterburen (waar je het bord vindt met de officiële aankondiging van de startplaats van het Pieterpad) gingen we van start voor ons nieuw wandelavontuur.

Vandaag wilden we 23km stappen. Die bestond uit de proloog (10km) en uit de eerste etappe van Pieterburen naar Winsum (13km). De proloog van 10km is een lus door het Hogeland die ons naar de Waddenkust bracht. Het Hogeland of het Groninger landschap is weids en open en bestaat hoofdzakelijk uit weiden en akkers. De proloog is niet bewegwijzerd door het Pieterpad. Samen met een ander lange afstandspad ( het Nederlands Kustpad) stap je hoofdzakelijk over fietspaden door het Hogeland naar de dijk langs de Waddenzee. Hier verlaat je het Nederlands Kustpad en stap je over de dijk, met heerlijk zicht op de Waddenzee en de Wadden eilanden, naar het prachtig monument op de dijk genaamd, de Ijzeren Wadloper. Van bij de IJzeren Wadloper verlaat je opnieuw de dijk om met een volgend fietspad terug te stappen naar Pieterburen. Hier sloten we op het terras van restaurant Waddengenot de Proloog van 10km af en kon het echte Pieterpad beginnen.

Na onze pauze startten we aan het echte Pieterpad en aan deel 2 van onze tocht van vandaag….etappe 1 van Pieterburen naar Winsum (goed voor 13km). We rondden de kerk van Pieterburen over een schelpenpad en verlieten via een tegelpad langs één van de vele grachten Pieterburen. Na het dwarsen van een hoge brug over één van de grachten, stuurden natuurpaden ons langs verschillende grachten. We trokken verhard door het Oosterbos en bereikten het gezellige Eenrum. Tijd voor een korte lunch op het terras van café ’t Gemeentehuis.

Via een fietspad stapten we van Eenrum naar Mensingerweer. Onder de Molen Hollands Welvaart vonden we een gezellig terras…tijd voor een koffiepauze. Na de koffiepauze dwarsten we opnieuw mooi een kanaal en volgden dit naar Maarhuizen. Een mooi ommetje door het dorp Maarhuizen werd afgesloten met enkele mooie graspaden. Langs de Mensingerweer stapten we verhard naar het mooie dorp Winsum….uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland in 2020. We genoten nog van een biertje op een gezellig terras langs het Winsumerdiep.

Hier bij een centraal pleintje verlieten we het Pieterpad en stapten door het centrum van Winsum langs de kerk naar het station waar we onze wagen oppikten na een geslaagde eerste wandeldag langs het Pieterpad. Op naar morgen dan stappen we van Winsum naar Groningen.

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/pieterpad-proloog-etappe-1-pieterburen-winsum-109964340

Het Pieterplein in Pieterburen….startpunt van het Pieterpad
Met dit fietspad verlieten we Pieterburen en begonnen we aan de Proloog (10km) rond Pieterburen
Op weg naar de Waddenkust
Zicht op de Waddenzee en de Waddeneilanden
Tussen de schapen over de dijk langs de Waddenzee
Heel veel mensen komen hier “wadlopen”
BIj het monument de Ijzeren Wadloper
Terug in Pieterburen na een proloog van 10km….tijd voor koffie
Op pad voor het echte Pieterpad…..etappe 1 van Pieterburen naar Winsum
Deze dreef langs de kerk zette ons op weg….
de toren van de kerk van Pieterburen
Dit betonpad langs één van de vele grachten stuurde ons definitief uit Pieterburen
We stapten over deze hoge brug
Aan de andere kant van de brug….heerlijke natuurpaden
….
Mooi doorsteekje
We bereikten Eenrum
Lunchpauze in Eenrum op het terras van café ’t Gemeentehuis
Over een mooi kanaal in Mensingeweer…met de molen Holllands welvaart op de achtergrond
Op pad langs het kanaaltje
Na een mooie doorsteek van Maarhuizen dwarsten we opnieuw een kanaaltje
Gina langs het kanaaltje….via een graspad verliet ze hier Maarhuizen
Binnenkomst van Winsum
Hier dwarsten we het Winsumerdiep in het centrum van Winsum
Hier hebben we het Pieterpad verlaten en trekken door het centrum van Winsum naar het station
Net voor we het Station van Winsum bereiken, passeren we de kerk van Winsum
Het 23km lange traject van vandaag….deel 1 = proloog = lus rond Pieterburen….deel 2 van Pieterburen naar Winsum

2 gedachten over “Pieterpad : Proloog + Etappe 1 : Pieterburen – Winsum 7/8/2022

  1. Prachtig, mooi initiatief. Ik wens jullie beiden mooie wandeldagen met telkens een mooi weertje in de rugzak 🌞🌞🌞en we zullen in elk geval alle dagen mee genieten. Grtjes

    Like

Plaats een reactie