Pieterpad : Etappe 13 : Laren – Vorden 20/8/2022

Vandaag verkenden we met de dertiende etappe van het Pieterpad opnieuw de Achterhoek. We stapten van Laren naar Vorden…goed voor 16km wandelplezier.

Het terras waar we gisteren de tocht afsloten in Laren….was deze morgen rond 10u al opnieuw open. We maakten er gretig gebruik van voor onze start om nog een koffietje te drinken.

De eerste 4 kilometer hadden weinig om het lijf deze morgen. Te catalogeren als een verhard overgangsstuk. Na 4 kilometer dwarsten we het Twentekanaal. Dit kanaal werd in 1936 geopend ten behoeve van de textielindustrie in Twente. Direct na het kanaal vonden we een rustpunt op een hoeve. In de tuin van hoeve ’t Zweverinck bediende de vriendelijke dame ons van iets fris met een stuk cake. Na wat te hebben bijgebabbeld, vertrokken we opnieuw.

Kort na onze pauze dwarsten we de rivier de Berkel (ooit belangrijk vaarwater tussen Zutphen en de Achterhoek). Direct na het dwarsen van het riviertje verlieten we het Pieterpad. We wilden even een kijkje nemen bij de Staringkoepel (een idyllisch theekoepeltje). Een heerlijk natuurpad langs de Berkel nam ons mee. Een kleine kilometer verder ontwaarden we aan de overzijde van de rivier het idyllisch theekoepeltje. Met een voetveer moesten we onszelf de rivier overzetten om het koepeltje te bezoeken. En al was het bijzonder zwaar trekken, de work-out is het zeker waard. Door een weide met 2 poortjes kwamen we bij het gebouwtje. Het witgepleisterde theekoepeltje stamt uit 1850 en is gebouwd voor de jongste dochter van de beroemde romantische dichter A.C.W. Staring, Constantia. We klommen via een houten trap naar de eerste verdieping, daar bevonden we ons op de plek waar Constantia met haar adellijke vriendinnen thee dronk. Die werd op het luiden van het koepelbelletje gebracht vanuit de nabijgelegen hoeve Draafsel. Voor het raam gezeten (op de eerste verdieping) konden ze genieten van de rust en het fraaie uitzicht over de landerijen en de rivier De Berkel. En dat uitzicht is nog vrijwel onveranderd. We genoten van de sfeer en namen er uitgebreid onze tijd om alles te bekijken. Uiteindelijk dienden we terug te stappen naar het voetveer. We werden er vriendelijk geholpen bij onze overtocht door een familie uit Lichtervelde, hier op uitstap. Na een babbeltje bracht het natuurpad langs de Berkel ons terug naar het Pieterpad….Ik kan het extra ommetje aan iedereen aanraden.

Gelukkig dook het Pieterpad ook snel de natuur in. We verruilden het asfalt van de voorbije kilometers, voor een onverharde beukenlaan. Voorbij provinciale weg N346 weken we nogmaals even van het Pieterpad af om natuurgebiedje ‘Het Kienveen’ te bezoeken. Een heerlijk stukje natuur met een droog ven, een mooi plankenpad en een stukje heide die ons opnieuw op het Pieterpad bracht. Ook die tweede extra ommetje is zeker aan te raden.

Na onze tweede extraatje kwamen we in een dicht bosgebied dat vreemd genoeg luistert naar de naam Grote Veld. Af en toe opent het bos zich, en dan zie je inderdaad velden met een mengeling van heide en gras. Een lang recht zandpad nam ons een tijdje mee voor we één van zo’n velden doorkruisten. Het veld leidde ons vervolgens door een klappoortje naar nog iets fraais: Het Enzerinck, een buitenplaats omgeven door een park in Engelse landschapsstijl. Het impossante landhuis uit 1836 ligt in een entourage van bomen, rododendrons en vijvers. Bij het binnenkomen van dit park rustten we even op een bankje…Er restten ons nog 4 kilometer.

We verlieten Enzerinck en kwamen snel aan een volgend hoogtepunt : Kasteel Den Brabel, gelegen aan het eind van een klinkerweggetje omzoomd met enorme eiken. Van daaruit stapten we Vorden binnen. We dwarsten de spoorweg en passeerden het vervallen station van Vorden om uit te komen in de buurt van het kasteel van Vorden. Het eindpunt van de mooie etappe van vandaag (die wat moeilijk begon)…maar tevens het eindpunt van deel 1 van het Pieterpad. Het Pieterpad is beschreven in 2 wandelgidsen. De eerste eindigt hier bij het Kasteel van Vorden. Die hebben we de voorbije 13 etappes volledig afgewandeld. Het was een heerlijk avontuur met mooie etappes (de één al wat mooier dan de andere) waar we enorm van genoten hebben. We kunnen niet wachten om aan het tweede deel van het Pieterpad te starten (in de loop van volgend maand normaal)….Maar nu vanaf maandag eerst terug wat werken…jammer genoeg

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/pieterpad-etappe-13-laren-vorden-111262125

We gingen van start bij de dorpskerk van Laren
De eerste 4 kilomter waren te omschrijven als een verhard verbindingstuk
….
Na 4km dwarsten we het Twentekanaal
Direct na het kanaal….een traditioneel rustpunt
Op deze hoeve
Op het terras van de vriendelijke mevrouw genoten we van een frisdrank met een stuk cake
We dwarsten de Berkel vervolgens en de tocht bloeide open…
We verlieten even het Pieterpad op zoek naar een idyllisch theekoepeltje…..met dit mooi pad langs de Berkel
We kregen het idyllisch theekoepeltje in zicht, de Staringkoepel
Met dit zelf te bedienen veerpont dienden we de Berkel over te steken om het theekoepeltje te bereiken
Verder door een weide
HIer zijn we al op de eerste verdieping van het theekoepeltje
Het uitzicht vanop de eerste verdieping op de Berkel
Gina op het terras van de eerste verdieping….
Terug naar beneden met een houten trap
Na een stuk heen en terug langs de Berkel…zijn we hier opnieuw op het Pieterpad…het asfalt heeft plaats gemaakt voor oude beukenlaan in de natuurzone Velhorst
We zoeken nog een tweede extraatje in deze natuurzone (langs het Pieterpad)
Mooie bospaden in het Kienveen
Plankenpaden in het Kienveen
Zelfs een stukje heide in het Kienveen
Nog steeds in het Kienveen
Heerlijk uitzicht
Hier verlieten we het Kienveen en kwamen opnieuw op het Pieterpad
Met het Pieterpad door de natuurzone Grote Veld over een lang zandpad
We ruilden het zandpad in voor een weidedoorsteek
We kwamen in het park Enzerinck
de eeuwenoude boerderij die destijds als koetshuis dienst deed in het Enzerinck
Landhuis Enzerinck
Na het Enzerinck op weg naar een volgend kasteel….
Kasteel Den Brabel
Zeker geen kasteel…het station van Vorden
Einde van deze etappe en van deel 1 van het Pieterpad = het kasteel van Vorden
Het mooie 16km lange traject door de Achterhoek van Laren naar Vorden
Het traject dat we tot nu toe al wandelden over het Pieterpad door Nederland

2 gedachten over “Pieterpad : Etappe 13 : Laren – Vorden 20/8/2022

  1. In één woord: MOOI! Prachtig uiteengezet en mooie foto’s. Ik heb genoten van het dagelijkse verslag en mee gewandeld, maar ben er niet moe van 😀 Een heel mooi stukje ongekend Nederland. Ik kijk al uit naar het vervolg! 👍👍👍
    Grtn JC

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s