Merelbeekse Wandeltocht Merelbeke 4/9/2022

Vandaag waren we op stap in Oost-Vlaanderen. We waren op bezoek bij de wandelclub PWC Merelbeke. Zij organiseerden hun Merelbeekse wandeltocht…logischerwijze vanuit Merelbeke. We kozen voor het parcours van 30km (werkelijke afstand 28,3km).

We startten vanuit de school Tectura, het vroegere Gito aan de Potaardeberg 59. We trokken direct door het centrum van Merelbeke. Kort na het centrum was de eerste splitsing. Wij waren op pad voor een lus van 7km vanuit de startzaal. Na de splitsing kregen we een mooi plankenpad voor onze voeten. Bij het verlaten van dit plankenpad passeerden we kasteel Mijl Eke (woning van Marc Coucke). We trokken vervolgens verder door Merelbeke om in de Scheldemeersen uit te komen. We maakten een mooie grote lus door de Scheldemeersen om terug in de startzaal uit te komen na 7 kilometer.

Na onze pauze moesten we opnieuw door het centrum van Merelbeke naar de splisting. Wat volgde was een minder stuk door heelwat woonwijken. Een stukje bos verlosten ons van de woonwijken. Een korte passage door een kleine industriezone zette ons af op het fietspad Oude Geraardsbergsewegel. Die leidde ons naar Lemberge. Net voorbij de kerk vonden we de tweede controle na 13,3km.

Na de controle stond een lus van 8,3km geprogrammeerd. We stapten direct naar ILVO. Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) is een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoekscentrum van de Vlaamse overheid. Tussen de gebouwen vonden we een veldweg die ons meenam. Andere veldwegen namen het over en brachten ons aan de rand van Gontrode. Hier trokken we het Aelmoeseneiebos in. Wat volgde was een mooie zwerftocht door deze groene long. Na het Aelmoeseneiebos was de lus, die richting Moortsele trok, hoofdzakelijk verhard. Rustige verharde wegen, onderbroken door één veldweg, stuurden ons terug naar de controle in Lemberge na 21,6km.

Na een nieuwe uitgebreide pauze stonden ons nog 6,8km te wachten. Bij de kerk van Lemberge vonden we een mooie stapwegel die ons meenam. Een gevarieerd parcours stuurde ons het Provinciaal domein het Gentbos in. Heerlijke bospaden namen ons mee. Een stukje plankenpad stuurde ons naar een zo goed als droge vijver. We rondden deze en verlieten uiteindelijk de groene long. We stapten tot bij de vijver van het Hollebeekpark. We trokken niet het park in maar maakten een extra lusje met 2 mooie stapwegels om uiteindelijk toch in de natuur van het Hollebeekpark tercht te komen. Na een mooie doorsteek kwamen we in een woonwijk. Dwars door de woonwijk stapten we terug naar de strtzaal. Hier sloten we deze genietbare tocht, in zomers omstandigheden, af.

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/merelbeekse-wandeltocht-merelbeke-112711457

De startlocatie
Door het centrum van Merelbeke op pad voor een lus van 7km
Na de splitsing stapten we over dit plankenpad
Kasteel Mijl Eke (woning Mark Coucke)
….
Hier trokken we de Scheldemeersen in
Mooie paden in de Scheldemeersen
Nog steeds in de Scheldmeersen
Oude Schelde arm
Met dit pad stapten we door de Scheldemeersen terug naar de startzaal
Terug in de startzaal na 7km
Na de controle en na heelwat woonwijken kwamen we in deze groene zone
Op weg naar Lemberge
de kerk van Lemberge
De controle na 13,3km in Lemberge
Op pad voor een lus van 8,3km….Hier over een veldweg tussen de gebouwen van ILVO
Veel mooie veldwegen
Aan de rand van Gontrode doken we deze groene zone in
Ingang van het Aelmoeseneiebos
het Aelmoeseneiebos
het Aelmoeseneiebos
Na heelwat verhard zijn we hier bijna terug in Lemberge
…..
Terug in de controle in Lemberge na 21,6km
Met deze stapwegel verlieten we Lemberge
Op weg naar het Gentbos
…..
Ingang van het Gentbos
Mooie paden in het Gentbos
Plankenpad in het Gentbos
We rondden een zo goed als droge vijver in het Gentbos
Prachtige bospaden in het Gentbos
Vijver van het Hollebeekpark
Mooie paden in het Hollebeekpark
…..
Het 28km lange parcours vanuit Merelbeke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s