Pieterpad : Etappe 24 : Sittard – Valkenburg 31/10/2021

Vandaag stapten we de voorlaatste etappe van ons avontuur langs het Pieterpad. De officiële etappe loopt van Sittard naar Strabeek. Maar omdat de verbinding vanuit Strabeek met het openbaar vervoer niet ideaal is, paste ik de etappe aan. Ons eindpunt werd het treinstation van Valkenburg. Het zou een prachtige 24km lange tocht worden door het prachtig Zuid-Limburgs landschap tussen het treinstation van Sittard en het treinstation van Valkenburg.

We parkeerden deze morgen onze wagen bij het treinstation van Valkenburg. We spoorden via Heerlen naar Sittard. Vanuit het station van Sittard trokken we de stad in. De winkelstraten lagen er verlaten bij….een groot contrast bij gisternamiddag toen we hier aankwamen. We dwarsten het Marktplein van Sittard. Eén van de horecazaken was al open…tijd voor koffie.

We stapten uit Sittard en beklommen de Kollenberg. Boven passeerden we een mooie kapel en trokken het plateau op. Het landschap is sterk gewijzigd ….we trokken vanaf nu door het Limburg plateaulandschap. Dit is een hoogvlakte….”hoog” dan naar Nederlandse verhoudingen. Het plateau wordt doorsneden door de Maas en haar zijrivieren : de Geul, de Geleenbeek en verschillende kleinere beken. Deze wateren hebben diepe dalen uitgesneden, waardoor je in een soort Heuvellandschap loopt. We daalden van het plateau tot bij een groot gebouw Watersley. We klommen vervolgens verhard naar Windraak. Hier bood een inwoner koffie en thee aan tegen betaling op haar terras in de tuin voor de Pieterpadstappers. We maakten er gebruik van en installeerden ons op het terras. Een koffie en een gezellige babbel later trokken we ons weer op gang.

Wat volgde was een schitterend stukje natuur in het Geleenbeekdal. Natuurpaden lieten ons klimmen en dalen onder andere via enkele pittige trappenpassages in de buurt van de Heemtuin. Hier kunnen bezoekers per seizoen de flora zien van het Limburgse landschap. Verhard trokken we naar Puth. We daalden uit dit hooggelegen kerkdorp naar het kasteel Terborgh. We namen een kijkje op de binnenkoer voor natuurpaden ons wegstuurden. Een heerlijk bospad nam het over en bracht ons bij het station van Spaubeek. We dwarsten de snelweg. Na de snelweg klommen we met een lange prachtige holleweg naar een plateau. We stapten over het plateau voor we daalden naar het prachtig dorp Terstraten. Hier vonden we zeer mooie huizen en boerderijen in alle bouwstijlen. We namen er in het centrum een pauze op een bankje na een goeie 16km.

Na Terstraeten volgde een schitterend stukje Pieterpad. We liepen over het Oud Kerkenpad langs de Platsbeek naar Aalbeek. Vanuit Aalbeek trokken we terug naar een plateau. We rondden Schimmert en passeerden aan de rand van Klein-Haasdal en Groot-Haasdaal. Langs de kasteelhoeve Bockhof daalden we naar het Ravensbos. We daalden heerlijk door dit hellingbos tot bij enkele waterpartijen. Hier verlieten we het Pieterpad en klommen terug het Ravensbos in. Na een mooie zwerftocht door dit bos daalden we verhard naar Valkenburg. We bereikten Valkenburg in de buurt van het station. We stonden dan ook snel bij onze wagen na een ronduit prachtige tocht door het zeer mooie Nederlands Zuid-Limburg.

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/pieterpad-etappe-24-sittard-valkenburg-117906307

de startplaats van vandaag = het treinstation van Sittard
Over het Marktplein van Sittard
We verlieten Sittard en beklommen de Kollenberg….boven vonden we deze mooie kapel
Van bij de kapel trokken we een plateau op
Heerlijke paden op het plateau
Hier zijn we in Windraak….mensen hebben hun tuin opengesteld voor Pieterpadstappers….tijd voor koffie
….
Heerlijke natuurpaden in de Geleenbeekvallei
In de buurt van de Heemtuin van Geleen
Prachtige trappenpassage
Heerlijke paden in een prachtig wandelgebied
Dwars door Puth
Kasteel Terborgh
Met deze paden verlieten we kasteel Terborgh
Prachtige bospaden namen over
Na het station van Spaubeek …. de Heggerweg
Met deze prachtige holle weg klommen we naar een plateau
Genieten op het plateau
Dalen naar Terstraten
Na Terstraten….Schitterend pad = Oud Kerkenpad naar Aalbeek
Oud Kerkenpad naar Aalbeek
Oud Kerkenpad naar Aalbeek
Oud Kerkenpad naar Aalbeek
Oud Kerkenpad naar Aalbeek
Oud Kerkenpad naar Aalbeek
Na Aalbeek….over dit plateau rond Schimmert
Bij dit Bockhof, op de rand van Groot-Haasdaal, daalden we naar het Ravensbos
Ingang van het Ravensbos
We daalden het Ravensbos in
Mooie waterpartij in het Ravensbos
Hier hebben we al het Pieterpad verlaten en klommen terug het Ravensbos in
Hier verlieten we het Ravensbos om naar Valkenburg te stappen
De aankomstplaats van vandaag = het treinstation van Valkenburg na een prachtige tocht
Het 24km lange traject door Nederlands-Limburg vanuit Sittard naar Valkenburg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s