Pieterpad : Etappe 25 : Valkenburg – Sint-Pietersberg/Maastricht 1/11/2022

Vandaag stapten we onze laatste dag op het Pieterpad, een zeer mooie 20km lange tocht tussen het treinstation van Valkenburg en het treinstation van Maastricht.

Aangezien we gisteren geëindigd waren in het treinstation van Valkenburg, namen we vandaag daar weer de start. Het treinstation van Valkenburg ligt niet langs het Pieterpad. Ik had zelf een verbinding gemaakt naar het Pieterpad vanuit het station van Valkenburg. We stapten langs de kerk van Broekhem en via het Koningswinkelvoetpad de vallei van de Geul in. Hier pikten we het Pieterpad op. We dwarsten de Geul en volgden de rivier heerlijk door het natuurgebied Ingendael. Na een tijdje verlieten we de Geul en klommen door het bos naar een plateau aan de rand van Berg. We dwarsten een grote weg en stapten Terblijt in. We trokken verhard door het stille dorp. We ruilden op het plateau het verhard in voor veldwegen voor we de natuur van de Bemelerberg indaalden. Heerlijke natuurpaden stuurden ons langs de Bemelergrubbe. Dit is een helling met meerder mergelgroeven. We trokken tussen het dorp Bemelen en de groeven verder en kwamen aan de rand van Maastricht. Een vervelend recht stuk beton stuurde ons door de voorsteden van Maastricht. Net voor we het station van Maastricht bereikten, stopten we in een koffiebar na 11,5km voor een hartige kop koffie.

Met nieuwe moed stapten we onder de spoorweg door en bereikten het station van Maastricht. Door een wijk genaamd Wyck stapten we naar de Maas. We dwarsten de Maas via de Sint-Servaasbrug. Na de Maas trokken we een stuk door het historische stadsgedeelte van Maastricht. We passeerden onder meer de OLV-Basiliek. Via de Sint-Pieterstraat verlieten we het oude stadsgedeelte. We dwarsten de Ring en klommen naar het Sint-Pietersfort. We klommen achter het fort verder en kwamen op een plateau. We genoten van de heerlijke vergezichten voor natuurpaden ons tot bij de ENCI groeve brachten. We namen al een kijkje bij het eerste uitkijkpunt Kiekoet voor we verhard tot bij het eindpunt van het Pieterpad stapten het platform boven de ENCI groeve. Tijd om wat foto’s te nemen…

He Pieterpad trekt van hier terug naar het Sint-Pietersfort waar het eindigt. Wij beslisten het Pieterpad nog een klein stukje te volgen maar dan met een zelf gemaakte route terug te stappen naar het treinstation van Maastricht. Er was echter een georganiseerde wandeling vanuit Kanne die bij het eindpunt passeerde. Toeval of niet maar we troffen heelwat bekende wandelaars…zowaar ook Mario en Patries met wie we een hele tijd babbelden. Uiteindelijk stapten we via een mooie weidedoorsteek met het Pieterpad naar de kerk van het gehucht Sint-Pieter. Hier zetten we onze eigen route in. We daalden verhard naar de Maas die we volgden tot in het Stadspark van Maastricht. Een korte doorsteek door dit park bracht ons bij de voetgangersbrug Hoge Brug. We dwarsten de Maas om op het Plein 1992 uit te komen…Tijd voor een welverdiend terrasje…

Vanaf het Plein 1992 stapten we uiteindelijk naar het station van Maastricht. Van hieruit spoorden we terug naar Valkenburg waar we onze wagen oppikten na een zeer mooie tocht.

Hiermee sloten we een meer dan geslaagd wandelavontuur af….Meer dan 500km van het uiterste Noorden van Nederland… Pieterburen en de Waddenzee naar het uiterste zuiden van Nederland…. Maastricht en de Sint-Pietersberg…Een zeer mooi traject…mooier dan verwacht….Felicitaties aan mijn vrouwtje….Bedankt om dit avontuur samen te kunnen beleven.

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/pieterpad-etappe-25-valkenburg-sint-pietersberg-maastricht-118001163

Het startpunt van vandaag = het treinstation van Valkenburg
Met een eigen traject door Broekhem naar de Geulvallei
Eerste zicht op de Geul….hier pikten we het Pieterpad op
Op pad door dit natuurgebied langs de Geul
Mooie paden langs de Geul
Nog steeds langs de Geul
Door dit bos klommen we van de Geul weg naar een plateau
Zicht op de kerk van Berg vanuit Terblijt
Op het plateau in Terblijt
….
We daalden de natuur van de Bemelerberg in….
Heerlijke natuurpaden
….
Langs de Bemelergrubbe
Langs het dorp Bemelen
Deel 2 van de Bemelergrubbe
….
We bereikten de rand van Maastricht
Koffiepauze in Maastricht na 11,5km net voor het station
Het station van Maastricht….van hieruit maakten we een lus naar de Sint-Pietersberg en het Sint-Pietersfort
Met de Sint-Servaasbrug over de Maas naar het historische stadsgedeelte van Maastricht
Door het historische stadsgedeelte van Maastricht
Langs de OLV Basiliek
Hier verlieten we het het historische stadsgedeelte van Maastricht
We klommen naar het Sint-Pietersfort
Heerlijke vergezichten net na het Sint-Pietersfort
Zicht op de ENCI groeve deel 1 van bij het uitkijkpunt Kiekoet
Het officiële eindpunt van het Pieterpad = het uitkijkplatform over de ENCI groeve
Het zicht vanop het platform op de ENCI groeve
We ontmoetten er zowaar Mario en Patries….Op stap vanuit Kanne
We stapten vervolgens terug naar het Station van Maastricht….Hier nog op het Pieterpad….zicht op de kerk van Sint-Pieter
Mooie weidedoorsteek
…..
Eigen traject naar het station van Maastricht….Hier langs de Maas
Vanuit het stadspark van Maastricht met deze Hoge Brug naar Plein 1992
Zicht vanop de Hoge Brug, boven de Maas, op het stadgedeelte Wyck
Koffiepauze op het Plein 1992
Eindpunt van de zeer mooie etappe van vandaag en het Pieterpad = het station van Maastricht
De zeer mooie 20km lange tocht tussen het station van Valkenburg en het station van Maastricht
Het zeer mooie Pieterpad = de blauwe lijn van het uiterste Noorden naar het uiterste zuiden van Nederland

11 gedachten over “Pieterpad : Etappe 25 : Valkenburg – Sint-Pietersberg/Maastricht 1/11/2022

 1. Proficiat Gina en Kris en bedankt voor de mooie foto’s. Het uitkijkplatform was daar vroeger niet op de Pietersberg. Ben daar dikwijls voorbij gekomen met de wandeling van Hermée – Maastricht.

  Like

  1. Dank U wel Piet….Het platform is open sedert 2015…dus inderdaad nog niet zo lang…En wetende dat jij al zoveel jaren in het wandelmilieu rondloopt…ben je daar zeker voorbij gekomen voor het platform er lag 🙂 🙂 🙂 Grtjs van ons beiden

   Like

   1. Ja inderdaad, het was in 1993 dat ik daar de eerste maal voorbij kwam. We hadden toen controle in de boerderij op de Pietersberg in Kanne en deden dan een lus via Pietersberg naar Maastricht waar de volgende controle was in een kroeg, en gingen dan langs de Maas terug naar Kanne met een goede klim, waar voor ze zelfs een touw hadden geplaats om boven te geraken en kregen dan een stuk fruit aan de controle als beloning. Vorige zaterdag in Esneux was er op de lus van de 42km ook zo een stuk met een touw om boven te komen, de leden op de controle in Comblain au Pont vertelden dat. De lus die ik op de 32 samen met de 42 moest doen was prachtig, nog nooit gedaan die omgeving, wel met 2 goeie klimmetjes.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s