Marche d’Hiver Hamois 4/2/2023

Vandaag trokken we naar Hamois, een dorp in de Naamse Condroz. We waren er de voorbije jaren regelmatig en hadden toen steeds af te rekenen met extreme weersomstandigheden…Hevige regen in 2020 en sneeuw in 2019, 2018, 2017 en 2016. Vandaag konden we echter niet klagen van het weer. Het zou een grijze dag worden met nu en dan wat motregen. Zo konden we uitgebreid genieten van het mooie 32km lange parcours.

Rond 8 uur trokken we ons op gang. We klommen verhard uit het dorp. Boven namen natuurpaden ons mee. De zon kwam piepen en we genoten van de zonsopgang terwijl we over een gevarieerd parcours het Domaine de Buresse rondden. Mooie natuurpaden bracht ons bij een grote weg. We dwarsten die en klommen geleidelijk een bos in. Over modderige bospaden dwarsten we deze groene zone om uit te komen bij de controle in Jadot na 6,7km.

Na een korte koffiepauze vertrokken we opnieuw. Bij het verlaten van de controle doken veel bekenden op…tijd om bij te praten. We waren op pad voor een lus van 7,7km. Het zou een mooie lus worden met heel veel natuurpaden en regelmatig een mooie bosdoorsteek. Nu en dan werden we ondanks het grijze weer ook getrakteerd op mooie vergezichten op de licht golvende Condroz streek. Met dezelfde glibberige bospaden van daarnet bereikten we opnieuw de controle na 14,4km.

Er volgde nu een stuk van 9,5km. Dat begon verhard. Een natuurpad bracht ons naar een plateau. We daalden verhard naar Achet. We dwarsten het dorp langs de rivier de Bocq en in tegenovergestelde richting van de 12km stappers. We klommen eerst lange tijd verhard om uiteindelijk onverhard een bos te bereiken. Samen met de GR trokken we door dit bos. We daalden verhard naar een mooie vallei. Een doorsteek van die vallei mondde uit aan de rand van Mohiville. Een mooi graspad langs het kerkhof liet ons opnieuw dalen naar de Bocq vallei in Scoville. Hier vonden we na 24km bij het riviertje de prachtige controle in een oud herenhuis. Op de eerste etage vonden we in een prachtige antieken zaal de controle….Alleen te betreden met schoenbeschermers, die de eigenaar aanbood, onder ons modderschoenen. We genoten van de omgeving en namen een uitgebreide pauze met een hapje en een drankje.

Na onze pauze dwarsten we de Bocq heerlijk langs een watermolen en trokken door Scoville. Een gevarieerd parcours stuurde ons terug naar Achet. We dwarsten dit dorp samen met de 12km stappers en klommen lichtjes samen met de GR naar een plateau. We daalden verhard in stevige motregen om Hamois te bereiken. In het centrum, in het clublokaal van de organiserende club Les Culs de Jatte de Mauge, was de laatste controle opgetrokken na 30km.

We stopten niet meer. Langs de Chapelle Sainte-Agathe stapten we naar een Ravel. We volgden die langs het oude station van Hamois. Om uiteindelijk na het verlaten van de Ravel via enkele straten terug te stappen naar de startzaal, waar we deze mooie tocht in grijs weer afsloten.

GPX : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/marche-dhiver-hamois-125031185

Prachtig pad op weg naar Achet
De prachtige controle in Scoville op de eerste verdieping van een oud herenhuis
Hier trokken we ons weer op gang na de controle
Stevige klim om Scoville te verlaten

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Het mooie 32km lange parcours van vandaag vanuit Hamois

2 gedachten over “Marche d’Hiver Hamois 4/2/2023

Plaats een reactie