Dwars door La Cité Ardente Liège 13/02/2021

Les Barodeurs Liegèois bieden op hun website 3 wandelingen aan om Luik te verkennen. De wandelingen trekken naar volgende hoogtepunten La Colline de Cointe, la Lande de Streupas et les Coteaux de la Citadelle….maar passeren ook het mooie stadscentrum van Luik. Ik knutselde die 3 wandelingen aaneen tot een zeer mooie 27km lange wandeling.

Iets na 8 uur gingen we van start bij het station van Angleur. We vonden direct een mooi wandelpad langs de Canal de l’Ourthe. Dit leidde ons naar de Maas. We pikten de oevers van de Maas op en trokken door Parc de la Boverie. We stapten verder langs de Maas tot bij een voetgangersbrug (Passerelle Saucy). Hier dwarsten we de Maas en trokken het centrum van Luik in. Een warme chocloademelk bracht ons opnieuw op temperatuur (het was -6°C).

Vanuit het centrum stapten we naar de beklimming van de Citadelle. Een pad vol haarspeldbochten leidde ons omhoog. Boven nam een 151 treden lange trap ons verder mee tot de top en een prachtig uitzicht op de stad Luik. Langs de Citadelle stapten we naar het hooggelegen ziekenhuis. Hier zetten we de daling in. Eerst via trappen later via het mooi natuurpad Favechamps. We daalden verhard verder en klommen via de trappen van Au Pèri opnieuw omhoog. Boven daalden we over de befaamde trap van Bueren (374 treden). Beneden wilden we de Sentier des Coteaux volgen…maar ondanks de aanduiding dat de poort open is van 9u tot 17u….bleek de poort stevig gesloten. Dan maar een alternatief gezocht om de Eglise Saint-Servais te bereiken. Een voetgangersbrug later stonden we op het grote centrale plein Place Saint-Lambert. Door de winkelstraten (met onder meer een passage door winkelgalerij Passage Lemonnier) stapten we naar de grote Kathedraal en verder tot bij de Maas. Die volgden we even. Snel verlieten we opnieuw de Maas en stapten naar het station Guillemins.

We stapten door het station en klommen achter het station Parc de Cointe in. Vanuit het Parc trokken we naar de omgeving van de Eglise de Sacre Coeur et Notre dame de Lourdes. We rondden deze kerk en de bijhorende monumenten en daalden via het mooi pad Rue des Cailloux. Beneden stapten we opnieuw door Guillemins, nu aan de andere zijde en wandelden terug naar de Maas. Die volgden we opnieuw. Weer maar voor even….want via een spoorwegbrug dwarsten we de Maas en stapten we Angleur binnen. We rondden het mooie Hotel de Ville en klommen de volgende natuurzone binnen La Lande Streupas.

We klommen tot boven in dit prachtig gebied over besneeuwde paden. Hier miste ik bij het kaartlezen en liepen we een behoorlijk stuk verkeerd. Eénmaal opnieuw op de goeie weg stonden we snel bij het mooie uitkijkpunt op de vallei van de Ourthe. Een heerlijk natuurpad liet ons uit deze mooie natuurzone dalen. Met een doorsteek van het centrum van Angleur kwamen we opnieuw bij het station waar we onze wagen terugvonden. We hadden er een zeer mooie en gevarieerde tocht opzitten in zeer koudetemperaturen maar wel in een heerlijk winterzonnetje

We gingen van start bij het station van Angleur
Direct langs het Canal d’Ourthe
We bereikten de Maas
Op pad langs de Maas
Door Parc de la Boeverie
We dwarsten hier met een voetgangersbrug de Maas en trokken het centrum van Luik in
de straatjes van Luik
de beklimming van de Citadelle van Luik
Het laatste stuk van de klim = 151 treden om de top te bereiken
Boven genoten we van dit zicht op Luik
Boven langs de Citadelle
We trokken verder over het natuurpad Favechamps
Opnieuw een prachtig zicht op Luik
Verder dalen…
Opnieuw klimmen met de trappen van Au Pèri
Boven dalen over de trappen Montagne de Bueren (374 treden)
Beneden nog even een blik op de trappen achter ons
Place Saint-Lambert
Passage Lemonnier
Terug bij de Maas
Station Guillemins Luik
Dwars door het station Guillemins
Klimmen achter het station
Boven opnieuw een mooi zicht op Luik
Parc de Cointe
Eglise du Sacré Coeur et Notre-Dame-de Lourdes et le Mémorial Interallié
We rondden de église du Sacré-Coeur
We daalden met de mooie Rue des Cailloux
Aan de andere zijde opnieuw door Guillemins
Terug langs de Maas (Pont de Fragnée)
Hotel de Ville Angleur
Hier klommen we La Lande de Streupas in
Prachtig zicht op de Ourthe vallei
Met dit prachtig pad daalden we uit La Lande de Streupas
Door het centrum van Angleur terug naar het station van Angleur
Het parcours van vandaag

4 gedachten over “Dwars door La Cité Ardente Liège 13/02/2021

  1. Mooie wandeling en foto’s van la Cité Ardente, mijn geliefde stad; ik wandelde gisteren de Ravel van Houffalize naar Bastogne, eerste deel best goed, 2de deel vrij eentonig maar mooie vergezichten…. en ijskoude wind daarboven, grts, Rudi

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s