Langs Grote Routepaden van Thieu naar Mons 14/02/2021

Vorige maand wandelden we vanuit Blaton naar Mons en verkenden we de bosrijke streek ten westen van Mons. Vandaag gingen we van start in Thieu en verkenden we de streek ten Oosten van Mons. We wilden vanuit Thieu de Gr412 Sentier des Terrils Ouest volgen tot in Spiennes. Vanuit Spiennes wilden we de GR129 (Dwars door België) volgen naar Mons….goed voor 26km wandelplezier.

De trein van 7u52 bracht ons uit Mons naar Thieu. Thieu is vooral gekend voor zijn scheepsliften. Het was een kort stukje stappen van het station naar de GR412 bij Canal du Centre Historique en de oude scheepslift nummer 4. Naast het Canal du Centre Historique vonden we het huidige Canal du Centre. Dit volgden we op het jaagpad. We zagen aan de overzijde van het kanaal de kerk van Thieu, maar ook de mooie moderne scheepsliften. Na een stukje jaagpad passeerden we opnieuw het Canal du Centre Historique en doken we via een tunnel onder de spoorweg. Die lag er spiegelglad bij. Het ijs kraakte onder onze voeten….maar gelukkig geraakten we er met droge voeten door. Een gladde veldweg nam ons mee en bracht ons in Boussoit.

Vanuit dit slaperig dorp doken we een heerlijke natuurzone in, la réserve naturelle de Thieu/Havré. Meer dan voldaan bereikten we door deze zone opnieuw de Canal du Centre Historique. Nu eens aan de ene zijde dan weer aan de andere zijde volgden we dit kanaaltje. We verlieten het om met een mooie natuurdoorsteek langs het riviertje La Haine en de terril van Havré… het dorp Havré te bereiken. We namen er een kijkje bij het eigenaardig kasteel van Havré. Dit kasteel is een kasteelruïne omringd door een slotgracht en bestaat uit een grote binnenplaats, vier hoektorens, waarvan de slottoren overdekt is met een bolvormige koepel. Van bij het kasteel stapten we langs de kapel Notre-Dame du Bon-Vouloir naar het bos van Havré. Dit dwarsten we volledig. Een heerlijke veldwegel bracht ons in Saint-Symphorien. Een bank op het dorpsplein, badend in de zon, deed dienst als pauze na een goeie 12km.

Enkele heel mooie stapwegels leidden ons uit Saint-Symphorien. We rondden het militair kerkhof van Saint-Symphorien en volgden een mooie aaneenschakeling van veld en rustige wegen om Spiennes te bereiken. Een mooi ommetje langs een watervalletje en een mooie brug over de rivier La Trouille bracht ons bij de splisting van de GR’s 412 en 129. Hier pikten we de GR129 op. We passeerden de kerk van Spiennes en een gevarieerd parcours bracht ons bij een mooi bos. We klommen stevig Bois Là-Haut of Bois de Mons in. Boven volgden we even de rand van het bos voor we stevig daalden over een zeer mooi pad. Beneden namen we een tweede pauze aan de rand van de Cascade de Hyon.

Een rustige weg bracht ons van bij de Cascade naar de rand van Mons. Een bakker trok onze aandacht en een warme chocolademelk met een stukje taart bracht ons opnieuw op krachten voor het laatste stukje. Dit was een verkenning van het oude stadgedeelte van Mons. We stapten onder meer over de prachtige Grote Markt, langs het Belfort en de mooie Sainte-Waudrukerk voor we het station bereikten. We hadden er opnieuw een zeer mooie tocht opzitten….eigenlijk nog beter dan verwacht….maar dit kwam waarschijnlijk door het sneeuwlandschap gecombineerd met de prachtige winterzon.

GPS : https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/thieu-mons-93751129

De trein vanuit Mons zette ons af in het station van Thieu
We stapten direct naar de GR412 bij de oude scheepslift nummer 4 op het Canal du Centre Historique
Op weg naar Boussoit
de kerk van Boussoit
In Boussoit doken we deze natuurzone in
Réserve Naturelle de Thieu/Havré
We kwamen opnieuw bij het Canal du Centre Historique
Mooi pad langs het riviertje La Haine…..op de achtergrond de terril de Havré
Château de Havré
de kapel Notre Dame de Bon-Vouloir
Dwars door Bois de Havré
Met dit pad verlieten we Bois de Havré
Via een stapwegel langs de kerk verlieten we Saint-Symphorien
de vallei van de rivier La Trouille in Spiennes
Hier verlieten we de GR412 en volgden we de GR129 richting Mons
Dit pad leidde ons uit Spiennes
We klommen Bois là-Haut of Bois de Mons in
Mooi pad boven langs de bosrand
Cascade d’Hyon
Zicht op de kerk van Hyon van bij de Cascade
de Grote Markt van Mons

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Het parcours van vandaag = 26km van het station van Thieu naar het station van Mons

2 gedachten over “Langs Grote Routepaden van Thieu naar Mons 14/02/2021

Plaats een reactie