Het Westvlaams Heuvelland vanuit Westouter 11/04/2021

Gisteren passeerde een stevige storing over ons land en zorgde de ganse dag voor regen. We lieten onze wandelschoenen dan ook onaangeroerd in de kast staan gisteren. Vandaag gaven ze opklaringen vanuit het Westen. Dus kozen we ervoor om in eigen provincië (West-Vlaanderen) te wandelen. We trokken naar één van onze favoriete wandelstreken in West-Vlaanderen, het Heuvelland. We gingen van start voor een 30km lange wandeling vanuit Westouter, meer bepaald boven op de Zwarte Berg.

We hadden de bedoeling om vanaf de Zwarte Berg met een klein stukje knooppunten naar de Streek-GR Heuvelland te stappen. We wilden deze GR volgen van bij de rand van de Zwarte Berg tot over Kemmel. Van daaruit wilden we met knooppunten terugstappen naar de Zwarte Berg.

Rond 8 uur parkeerden we onze wagen op de top van de verlaten Zwarte Berg. We volgden de grote weg tot net voor de grens met Frankrijk, daar stuurde een stapwegel ons naar beneden. Beneden passeerden we de Visvijvers Ponderosa om het natuurreservaat de Broekelzen te bereiken. Bij de ingang van deze natuurzone pikten we de streek-GR Heuvelland op, die we de volgende 14 kilometer zouden volgen tot over Kemmel. Prachtige plankenpaden stuurde ons de Broekelzen in. De Broekelzen bestaan uit een gemengd bronbos met aangrenzende weilanden en akkers. Heerlijk verkenden we dit stukje natuur over heel wat trappen en plankenpaden. We verlieten uiteindelijk dit domein en dwarsten de Bellestraat. We stapten langs de Vidaigneberg de volgende natuurstrook in. Golvende paden lieten ons de Schomminkelstraat dwarsen. We klommen het Rodebergbos in. Een heerlijke rondleiding in dit bos volgde. We daalden uit het bos en dwarsten de Sulferbergstraat in. We verkenden nu de prachtige omgeving van de Sulferberg….Ook hier werd enorm veel werk gedaan om de wandelaar van de natuur te laten genieten met heel veel trapjes en plankenpaden. Naadloos bereikten we de volgende natuurzone, die rond de Scherpenberg. We konden hier van prachtige panorma’s genieten. We zagen onze volgende klim al in de verte liggen, de Kemmelberg.

Een verhard stuk nam ons mee. We kregen zicht op de kerk van Loker en Dranouter. Net voor Dranouter trokken we het domein van de Kemmelberg in. Golvende natuurpaden stuurden ons naar de Monteberg. Bij de Monteberghoeve stapten we een wiingaard in. We rondden de wijngaard en bleven op de flanken van de Kemmelberg verder wandelen. Uiteindelijk daalden we tot bij de Kruisabelestraat. Een oplopend natuurpad leidde ons over de grote weg tussen Kemmel en Nieuwkerke tot bij knooppunt 87. Hier verlieten we de Streek-GR Heuvelland, na een heel mooi traject, en zetten de terugtocht via knooppunten in.

We kregen een gevarieerd parcours voor de voeten die ons tussen Wulvergem en Nieuwkerke door, naar Dranouter terugbracht. In Dranouter daalden we mooie door het Eeuwenhoutbos naar de grote weg van Loker naar Belle. Bij Domein Behaeghel wandelden we de natuurzone van de Douvevallei in. In de Douvevallei namen we nog even een pauze op een bankje voor we heerlijk klommen om boven op de Molenberg uit te komen. Een Take Away bevoorraade ons onder meer van lekkere pannekoeken. We daalden van de Molenberg richting Loker. Net voor Loker klommen we weer stevig de Rodeberg op. Boven volgden een nieuw verkenning van het Rodebergbos. Tussen de Rode en de Zwarte berg dwarsten we de weg en onder de kabelbaan Cordoba trokken we het bos van de Zwarte Berg in. En heel mooi traject met plankenpaden, trappen en brugjes stuurde ons terug naar onze wagen op de top van de Zwarte Berg. We hadden er een prachtige tocht opzitten….Voor zo’n tochten werd ik wandelaar 🙂 🙂 Wat het weer betreft….we maakten de juiste keuze…op enkele spatjes na bijna geen regen ….nu en dan zon….maar wel met een koude Noorderwind.

Parcours : start bij knooppunt 12- via knooppunt 10 naar 9….van hieruit volgden we de streek-GR Heuvelland tot voorbij Kemmel bij knooppunt 87- van daar terug via 27-9-26-24-25-54-55-22-21-20-11-12-4-5-69-68-66-1-42-62-60-41-40-37-46-47-34-36-35-38-39-61-62-63-12

Onze startplaats……boven op de verlaten Zwarte Berg
Dit pad liet ons van de Zwarte Berg dalen
Beneden aan de voet van de Zwarte Berg
Ingang van de natuurzone Broekelzen…..hier pikten we de streek-GR Heuvelland op
Zicht op de Rodeberghoeve langs de Schomminkelstraat
Prachtige natuurpaden…..Westouter in het dal
Rodebergbos
Hier verlieten we het Rodebergbos
Sulferbergbos
Omgeving van de Scherpenberg
Zicht op de Kemmelberg vanop de Scherpenberg
Zicht op de kerk van Loker
Hier klommen we het domein rond de Kemmelberg in
We rondden een wijngaard bij de Montberghoeve
Beneden de Kemmelberg
Hier hebben we de streek-GR Heuvelland verlaten en zijn op de terugweg via knooppunten….de kerk van Nieuwkerke op de achtergrond
We bereikten de rand van Dranouter
Het Eeuwenhoutbos
de Douve vallei
We klommen naar de top van de Molenberg
Zicht op de Kemmelberg van boven op de Molenberg
De molen, in restauratie, boven op de Molenberg
Take Away mogelijkheden boven op de Molenberg
Hier daalden we van de Molenberg
Na een stevige klim…..boven op de Rode berg
Boven door het Rodebergbos
Tussen de Rode en de Zwarte Berg onder de stoeltjeslift door
Hier trokken we het Zwartebergbos in
Laatste blik op deze prachtige streek van boven op de Zwarte Berg

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Het prachtige 30km lange parcours van vandaag

2 gedachten over “Het Westvlaams Heuvelland vanuit Westouter 11/04/2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s