Lacs de l’Eau d’Heure Boussu-lez-Walcourt 25/04/2021

We hebben er een top wandelweekend opzitten. Spraken we gisteren van een prachtige tocht in Zoutleeuw dan kunnen we vandaag van niet minder spreken. We stapten inderdaad een prachtige (zelfgemaakte) 30km lange tocht vanuit Boussu-lez-Walcourt. Dit in de provincië Henegouwen gelegen dorp is een deelgemeente van Froidchapelle. Vanuit Boussu-lez-Walcourt sta je snel bij Les Lacs de l’Eau d’Heure. Dit zijn kunstmatig aangelegde meren op het stroomverloop van de Eau d’Heure. Ze ontstonden in de jaren zeventig en hebben een oppervlakte van 6,17km2.

We starten langs de drukke weg van Beaumont naar Philippeville. We pikten direct de GRP 125 (Tour de l’Entre-Sambre-et-Meuse) op en daalden verhard het dorp in. Na een passage langs de kerk namen veldwegen het over en trokken we uiteindelijk een bos in. Bij het verlaten van het bos verlieten we ook de GRP125. We trokken een ander stukje bos in en dwarsten de weg van Boussu naar Cerfontaine. We pikten een prachtige single track op. Langs het Bike Park daalden we schitterend tot bij het Lac de l’Eau d’Heure. Een mooi pad in de berm langs het meer nam ons mee. Uiteindelijk kwamen we op het fietspad die volledig rond het meer loopt. We volgden een tijdje dit fietspad. Voor we opnieuw via een single track een mooie lus maakten om op een parking uit te komen. Hier is een Jet-Ski Club. We konden er via take away 2 cappuccinos bemachtigen. Tijd voor een pauze na een tiental kilometer.

Na onze pauze trokken we naar de Barrage van Féronval. Een natuurpad achter de barrage liet ons dalen. We dwarsten l’Eau d’Heure aan de achterzijde van de barrage en klommen over een natuurpad weer naar boven. Hier pikten we opnieuw voor een tijdje het fietspad op langs het meer. Dit verlieten we voor een mooi pad dat het bos in klom. Dit pad mondde uit op de Barrage du Ry-Jaune. Hier dwarsten we het meer en volgden even de drukke baan. Een natuurtrap in de berm liet ons een mooie bospassage inklimmen. Wat volgde was een schitterende zwerftocht door dit bos over golvende paden….met meermaals een passage over kleine beekjes….Puur genieten. Onze zwerftocht eindigde met een stevige klim om op een plateau uit te komen in de buurt van Daussois. We dwarsten opnieuw de weg tussen Beaumont en Phillipeville en daalden schitterend een vallei in. Enkele stapstenen lieten ons het riviertje overwinnen. We klommen vervolgens prachtig Bois de Seûri in. Boven daalden we om bij een, in de zon blinkend, meer (Etangs du Ri des Dames) uit te komen. Een heerlijk natuurpad bracht ons in de buurt van de grote weg tussen Silenrieux en Walcourt. We klommen naar een plateau. Met een schitterend brokkenpad (met heerlijke vergezichten op Walcourt) daalden we naar de rand van Walcourt, waar we de GRP125 oppikten. We klommen uit Walcourt…Na een hele tijd klimmen stapten we genietend over veel veldwegen terug naar Bousu-lez-Walcourt na een ronduit prachtige tocht (die ik iedereen zou aanraden) in een heerlijk lente zon met een koude wind.

We laten Boussu-lez-Walcourt achter ons
Veldwegen sturen ons weg
We trokken een bos in
Volgende bosdoorsteek
Vanaf hier (de achterzijde van het Bike Park) pikten we een prachtig single track op
Eerste zicht op Le Lac de l’Eau d’Heure
Beneden bij het Lac
Prachtig pad langs het meer
Even over het fietspad langs het meer
Opnieuw mooie single tracks
Terug langs het meer
Even genieten van een take away cappuccino bij de Jet Ski club
de Jet Ski club
Bij de barrage van Féronval
Mooi pad achter de barrage
We dwarsten l’Eau d’Heure
Een stukje van de barrage
Stevige klim langs de barrage
Terug langs het meer
We ruilden het fietspad langs het meer in voor dit bospad
We dwarsten het meer op de barrage du Ry Jaune
We verlieten het meer en kregen een volgende bospassage
Dit beekje overwinnen
Wat volgde was een zeer stevige klim
Prachtige passages
Hier klommen we het bos uit na een heerlijke zwerftocht
Boven op het plateau
Opnieuw dalen naar de volgende vallei
Moeilijke passage om het riviertje te dwarsen
Bois de Seûri
Dalen van het plateau richting Walcourt
We bereikten de rand van Walcourt
We klommen vervolgens uit Walcourt
Genieten op het plateau
Terug in Boussu-lez-Walcourt na een prachtige tocht

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Het heerlijke 30km lange parcours

4 gedachten over “Lacs de l’Eau d’Heure Boussu-lez-Walcourt 25/04/2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s