Door het Domein Puyenbroeck en het Heidebos vanuit Wachtebeke 02/05/2021

Vandaag kozen we voor een rustige wandeling na onze stevige tocht van gisteren in Marche-en-Famenne. We stapten een 26km lange knooppuntenwandeling, die van start ging op de parking van het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Puyenbroeck is een provinciaal domein van 510 hectare in de provincie Oost-Vlaanderen, voornamelijk in Wachtebeke maar ook een stuk in Zaffelare en Eksaarde. Het gebied werd in 1965 door de provincie aangekocht en werd voor het publiek opengesteld in 1969.

Rond 8u30 parkeerden we onze wagen op een zo goed als lege parking. Eénmaal op het domein stapten we direct door het Speelbos. Enkele mooie dreven leidden ons rond een vijver naar het kasteel Puyenbrug. Dit is een kasteel gebouwd in 1881. Vanaf 1976 huist in dit gebouw het Molenmuseum, Mola. Vandaar stapten we langs de IJskelder naar het riviertje Zuidlede. Een mooi onverhard pad lansg de Zuidlede nam ons mee. We verlieten even de Zuidlede voor een lusje langs de Dijkgracht maar kwamen uiteindelijk terug bij de Zuidlede. We volgden die verhard om het domein te verlaten. We dwarsten de weg en namen het onverharde pad lansg de Zuidlede aan de overzijde. Een prachtig stukje parcours nam ons mee langs de Zuidlede.

Uiteindelijk verlieten we de Zuidlede. We volgden een ellenlange verharde populierendreef die ons naar de Moervaart bracht. We dwarsten de Moervaart via de Terwestbrug in Moerbeke. We dwarsten een drukke weg en na een korte passage op een fietspad doken we het Heidebos in. We volgden eerst brede dreven…maar éénmaal in de begrazingszone bloeide het parcours volledig open. Na een zeer genietbare verkenning van het Heidebos dwarsten we opnieuw het fietspad en stapten naar de Kalvebrug waar we opnieuw de Moervaart dwarsten. Eventjes langs de Moervaart voor een rechte weg ons terugleidde naar het Provinciaal domein Puyenbroeck. Via een poortje kwamen we het domein binnen. We rondden een golfterrein voor we het domein definitef binnentrokken. We passeerden de camping, tennisvelden en het zwembad voor we het mooie landschapspark introkken. Na een heerlijke zwerftocht tussen dierenparken en vijvers belandden we terug bij de ingang van het park, waar het nu veel drukker was, en onze wagen. We hadden er een mooie, rustige tocht opzitten in deels zonnig, deels bewolkt weer.

Knooppunten : 1-18-17-16-13-14-7-6-47-48-30-29-50-51-3-52-53-54-55-58-27-28-4-3-2-9-8-12-10-17-18-1

Start : Provinciaal domein Puyenbroeck, Puyenbrug 1A Wachtebeke

Kasteel Puyenbrug….nu een molenmuseum
Prachtig pad langs de Zuidlede
Ingang van de begrazingszone van het Heidebos

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Het mooie 26km lange parcours van vandaag

4 gedachten over “Door het Domein Puyenbroeck en het Heidebos vanuit Wachtebeke 02/05/2021

Plaats een reactie