Marathon van de Kempense Kolonies Merksplas 5/6/2021

Het was van eind februari geleden dat we nog eens een tocht van 40km stapten. Met de komst van het goede weer hadden we er weer zin in. We trokken hiervoor naar Merksplas, een gemeente in de Noorderkempen in de Provincie Antwerpen.

De tocht moest ons door de Kempense Kolonies sturen. De term Kempense Kolonies verwijst naar de voormalige landlopers kolonies Merksplas en Wortel. In 1823 arriveerden de eerste behoeftige gezinnen in de Kolonie van Wortel. Twee jaar later gingen ‘beroepsbedelaars’ verplicht aan de slag in de Kolonie van Merksplas. De landlopers zetten de woeste grond om in een rijk en afwisselend landschap.  Beide Koloniën – samen ruim 1000 ha – zijn intussen als landschap beschermd, de meeste gebouwen als monument. Samen met de riviervalleien van Mark en Merkske en de karaktervolle dorpjes in het grensgebied met Nederland moesten ze ons een mooie wandeldag bezorgen.

We gingen rond 7 uur van start vanop het kerkplein van Merksplas voor onze 40km lange knooppuntenwandeling. Het was grijs en bewolkt maar wel warm (rond de 16°C). We hadden wat verhard nodig om het centrum Merksplas te verlaten. Eénmaal in de kolonie doken de eerste natuurpaden op. We passeerden een mooie waterpartij, het Biesven en stapten vanuit de Kolonie naar het natuurgebied het Blak. Het Blak situeert zich  aan weerszijden van het kanaal Dessel-Schoten. Het is 700 hectare groot en bestaat uit zeven deelgebieden in de gemeenten Beerse, Rijkevorsel, Malle en Brecht. Het is ontstaan na ontginning van klei. We maakten een prachtige lus door het Blak, met onder meer een passage langs een zeer mooi meer,  en stapten terug naar de Kolonie. De typische rechte dreven voor de Kolonie stuurden ons, onder meer langs het bezoekerscentrum 5-7, door dit gebied.

Vanuit de Kolonie stapten we, langs een kanaaltje, de Bolkse bossen in. Na een mooie doorsteek dwarsten we grote weg van Wortel naar Merksplas en kwamen in de vallei van de Mark. We maakten een korte doorsteek van de vallei van de Mark en zetten koers naar de Kolonie van Wortel.  Mooie natuurpaden stuurden ons langs de gevangenis van Wortel…de Kolonie van Wortel in. We namen een pauze bij het bezoekerscentrum op het terras van ’t Vagebontje.

Na onze pauze verlieten we de Kolonie van Wortel via de Torendreef langs enkele vennen. We bereikten de grens met Nederland. Heel mooie natuurpaden, in de vallei van ’t Merkske, parallel met de grens met Nederland (Baarle-hertog en Baarle-Nassau) namen ons mee op sleeptouw. We bereikten het gehucht Heikant. We kwamen in de vallei van de Noordermark. Een prachtig pad langs dit riviertje leidde ons naar het dorp Zondereigen. Zondereigen is het schoolvoorbeeld van een rustig Kempisch plattelandsdorp. Als “de verborgen parel van Baarle-Hertog” ligt dit dorp volledig in België, met daarin de enige enclave van Baarle-Nassau die echt in het Belgische land ligt. We rustten er opnieuw in café ’t Schuttershof.

Het Kerkebospad leidde ons uit Zondereigen en bracht ons opnieuw in de vallei van de Noordermark. We dwarsten de vallei, zelfs met prachtige passages over plankenpaden. Vanuit de vallei stapten we naar de omgeving van ’t Zwart Goor. Het dienstverleningscentrum ’t Zwart Goor begeleidt volwassenen met een beperking.  De instelling is gelegen in een prachtig landschapspark dat vrij toegankelijk is om te wandelen. Ondertussen werd het domein erkend als natuurreservaat. We rondden heerlijk een mooie waterpartij in dit domein.

Vanuit ’t zwart Goor stapten we naadloos het Graafsbos in. Door enkele dreven van dit bos stapten we naar de vallei van de Mark. Prachtige natuurpaden langs dit riviertje brachten ons in Caron’s Hofke. Het gemeentepark ‘Carons Hofke’ aan het Hofeinde is al eeuwenlang in gebruik dankzij de uiterst interessante ligging in de vallei van de Mark. Vanuit het gemeentepark volgden we nog een tijdje het riviertje de Mark om in een wijde boog terug op het kerkplein van Merksplas uit te komen.

We hadden er een verrassend mooie natuurtocht opzitten (meer dan 80% onverhard) in grijs, warm maar bewolkt weer. Voldaan bolden we terug na een geslaagde wandeldag….

Knooppunten : 84-80-77-79-69-70-10-74-71-73-98-96-95-97-73-34-33-53-50-51-52-54-55-56-74-75-76-49-31-21-16-17-18-1-2-3-4-5-57-58-55-56-38-37-36-50-94-25-51-26-52-89-88-78-79-71-90-96-70-69-68-54-53-52-56-55-57-58-89-85-84

Voor de Foto’s van de tocht klik op deze link     FOTO’S

Het mooie 40km lange parcours vanuit Merksplas

2 gedachten over “Marathon van de Kempense Kolonies Merksplas 5/6/2021

Plaats een reactie