De Wijers – Land van 1001 Vijvers : lus 3 vanuit Zonhoven 30/12/2021

In het hart van Belgisch Limburg ligt een uniek waterrijk gebied met 1001 vijvers, genaamd de Wijers. De Wijers is echter veel meer dan vijvers en waterplassen. Je vindt er enkele van de mooiste heidegebieden die je in Vlaanderen kan vinden : de Maten, de Teut, Molenheide en Haagdoornheide. Deze liggen allemaal in deze natuurrijke regio die zicht uitstrekt tussen Hasselt, Genk, Houthalen-Helchteren, Zonhoven, Diepenbeek, Heusden-Zolder en Lummen. Ook het domein Bokrijk, de abdij van Herkenrode en de natuurdomeinen van Kiewit, Hengelhoef, Kelchterhoef en Bovy liggen binnen de afbakening van de Wijers.

Er loopt door dit gebied een 80km lange bepijlde wandelroute. Je kan deze wandelroute echter ook in 3 dagstappers van circa 25km stappen (aan de hand van aangeduide wandelwissels). Eergisteren stapten we vanuit Bolderberg de eerste lus, namelijk de meest westelijke lus in de omgeving van Heusden-Zolder. Gisteren stapten we de Zuid-Oostelijke lus vanuit Bokrijk in de omgeving van Genk….en vandaag stapten we de laatste en de derde lus, de Noord-Oostelijke vanuit Zonhoven, goed voor eeen zeer mooie tocht van 26km.

We parkeerden onze wagen bij het Natuurreservaat de Teut in de Donderslagseweg. We stapten direct verhard over de E314 en kwamen bij de Genaderse watermolen. Dit is een voormalige watermolen op de Laambeek. Zo goed als direct na onze passage langs de watermolen doken we de natuur in. Prachtige bospaden namen ons mee en brachten ons naar de Weg naar Zwartberg. We dwarsten deze weg en volgden bospaden die ons door een drassig gebied in het domein Kelchterhoef brachten. We maakten een prachtige lus door dit domein. We trokken eerst met plankenpaden door de vallei van de Laambeek. Passeerden vervolgens de prachtige abdijvijver en maakten een lus langs een militair domein om aan de abdijhoeve uit te komen na een kleine 9 kilometer. We hielden er een heerlijke koffiepauze in de prachtige taverne bij de open haard.

Een mooie dreef bracht ons vervolgens tot bij het vakantiecentrum de Bosberg. We dwarsten opnieuw de Weg naar Zwartberg en kwamen bij een golfterrein. Een mooie dreef nam ons mee langs het terrein. Uiteindelijk betraden we door een klappoort de Ten Hagedoornheide. Kilometerslang zwerfden we door dit natuurgebied over heerlijke zandpaden. Onze zwerftocht mondde uit in Hengelhoef. De trektocht door dit domein was minder mooi dan in Kelchterhoef. Uiteindelijk mondde onze verkenning van Hengelhoef uit aan de E314. We stapten onder de snelweg door en rondden met fietspaden het transportbedrijf Essers. De fietspaden stuurden ons het 1700ha groot natuurreservaat de Teut in. Bij het binnenkomen rustten we even op een bankje na een kleine 20 kilometer.

Wat volgde was een heerlijke verkenning van de Teut. Na een hele tijd passeerden we de camping Holsteenbron en vervolgens kwamen we bij de Holsteen. De Holsteen is de verzamelnaam voor acht grote zandstenen. De stenen zijn voorzien van grillige gaten en de meest noordelijke steen is daarnaast ook voorzien van groeven en een polijstvlak. Deze laatste steen is de enige vaste prehistorische polijststeen van Vlaanderen. Van bij de Holsteen stapten we tot bij het Ven aan de Teut. Via zandpaden overwonnen we vervolgens de Teutheuvel om uit te komen bij de parking van de Teut in de Donderslagseweg waar we onze auto terugvonden na een zeer mooie wandeling….misschien wel de mooiste van de drie. We hadden ook vandaag geluk met het weer en hadden op enkele druppels moteregen na…een zo goed als droge dag.

Hiermee sloten we onze driedaagse in de Wijers af. Ik zou deze drie tochten aan iedereen aanraden…Het is meer dan de moeite waard. Waarschijnlijk zijn ze nog mooier in mooi weer….Wij hadden op dit gebied geen geluk want de zon scheen zo goed als niet tijdens deze driedaagse.

Prachtige plankenpaden in domein Kelchterhoef
Na een kleine 9 kilometer namen we een pauze in deze abdijhoeve in domein Kelchterhoef
Ten Hagedoornheide
Ven aan de Teut

Voor meer Foto’s klik op deze link : FOTO’S

Het 26km lange parcours vanuit Zonhoven

10 gedachten over “De Wijers – Land van 1001 Vijvers : lus 3 vanuit Zonhoven 30/12/2021

  1. Wat een mooie wandelingen!
    Ik ben zelf van Limburg, niet ver van Bokrijk.
    Ik ben op zoek naar nieuwe wandelingen en zou deze wel een willen afwandelen.
    Het is mij echter niet duidelijk welke wegwijzers je moet volgen en als die dan de hele route bewegwijzeren of dat je een combi van routes moet maken.
    Ik vroeg mij ook nog af of er een plannetje is vd routes?
    Ik ben benieuwd!!

    Like

Plaats een reactie